Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Zapiekanka z karkówką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięso połączone ze śmietanowym sosem - niebo w gębie, idealne na wykwintną kolację

Zapiekanka z karkówką i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z karkówką i pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z karkówką i pieczarkami
Karczek kroimy na kilka plastrów, plastry solimy i pieprzymy, odstawiamy na jakąś godzinę. Następnie plastry smażymy, aby uniknąć nadmiaru tłuszczu w zapiekance. Karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym jako pierwszą warstwę. Cebule kroimy w kostkę, szklimy na masełku i układamy jako drugą warstwę. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i smażymy doprawiając solą i pieprzem do smaku. Pieczarki układamy na cebulce. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki i posypujemy nim zapiekankę. Zapiekankę zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez pół godziny. Łyżkę śmietany i łyżkę majonezu mieszamy z przyprawą do karkówki. Masą śmietanową smarujemy wyjętą z pieca zapiekankę i wstawiamy jeszcze na 10 minut. Zapiekankę podajemy z pieczywem. Życzę smacznego :)
Zapiekanka z karkówką i pieczarkami
Karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym jako pierwszą warstwę.
Zapiekanka z karkówką i pieczarkami
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i smażymy doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Zapiekanka z karkówką i pieczarkami
Pieczarki układamy na cebulce jako kolejną warstwę.
Zapiekanka z karkówką i pieczarkami
Masą śmietanową smarujemy wyjętą z pieca zapiekankę i wstawiamy jeszcze na 10 minut.