smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty. Polecam, bo zdrowa kasza i smaczne danie obiadowe.

Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty

 

  • 2 szklanki kaszy bulgur
  • 5 szklanek wody
  • 1 mała młoda kapusta
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 150 g sera żóltego

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty
1 Kaszę ugotować Na dwie szklanki kaszy należy wlać 5 szklanek wody.

2 Kapustę drobno poszatkować.

3 W rondlu roztopić masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną.

4 Dodać kapustę, wlać 1/4 szklanki wody i dusić około 10 minut, a następnie wlać puszkę pomidorów, dodać kumin,sól i pieprz. Kapustę dusić aż będzie miękka.

5 W naczyniu do zapiekania układamy połowę porcji kaszy, kapustę, uciskamy łyżką i ponownie drugą porcję kaszy bulgur. Na wierzch zapiekanki ścieramy żółty ser

6 Piec w piekarniku w 180 stopniach C do całkowitego rozpuszczenia się sera. 
Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty
zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty