Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Zapiekanka z kaszy jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zapiekanka kolacyjna z kaszy jaglanej z dodatkiem kiełbasy drobiowej, oscypka i pomidorów suszonych. Polecam zamiast pizzy!

Zapiekanka z kaszy jaglanej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka z kaszy jaglanej

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotować w 2,5 szklanki wody razem z 1/2 kostki rosołowej do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Cebule obrać i drobno posiekać, a kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić. Do cebuli wrzucić pokrojoną kiełbasę i smażyć razem ok. 5 min. Do miski wrzucić jajka i rozbełtać je. Przyprawić pieprzem i solą.

Do jajek dodać ostudzoną kaszę jaglaną i dokładnie rozmieszać, aby kasza nie była posklejana w grudki. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone w kostkę oscypki i pomidory suszone oraz wystudzoną kiełbasę z cebulką.

Wszystko wymieszać i wyłożyć na formę do tarty. Ser mozzarella odsączyć z wody, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu zapiekanki.

Posypać ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min. Podawać na gorąco.  
Zapiekanka z kaszy jaglanej
Kawałek zapiekanki jaglanej z oscypkiem i suszonymi pomidorami
Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka jaglana przed włożeniem do piekarnika
Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka jaglana prosto wyciągnięta z piekarnika