SUPERPRZEPIS

Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko

  • 1
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko

Bardzo smaczna i zdrowa, bo z kaszą jaglaną, zapiekanka. Również smaczna na zimno.

Składniki:

Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko

 

  • kasza jaglana ugotowana 1,5 szk.
  • serek mascarpone 100 g
  • marmolada owocowa 1 szk.
  • rodzynki 1 szk.
  • mąka 4 łyżki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • cukier puder 2 łyżki
  • jajka 4 szt.
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko
Starannie myję jajka, białka oddzielam od żółtek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na bardzo sztywną pianę. Miksuję żółtka z cukrem pudrem, aż uzyskam gęsty i puszysty krem. Do zmiksowanych żółtek dodaję ugotowaną kaszę jaglaną i mieszam na najniższych obrotach miksera. Następnie dodaję mascarpone, marmoladę, mąkę, bułkę tartą i całość jeszcze chwilę miksuję. Dodaję namoczone i odsączone rodzynki oraz ubitą wcześniej pianę i bardzo delikatnie mieszam na najniższych obrotach miksera. Przekładam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do zapiekania. Piekę 40 minut w temperaturze 180°C. UWAGI – marmolada najlepsza jest gęsta, domowa. Ja dałam marmoladę z dyni i pomarańczy. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie desery, to może zwiększyć ilość cukru lub posypać cukrem pudrem po wierzchu. Zapiekankę można podawać z jogurtem, bitą śmietaną lub sosem waniliowym.