LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na zapiekankę z kaszy jęczmiennej.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 2

Składniki:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 2

 

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 3 szklanki wody
  • 30 dag. polędwiczki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki startego sera
  • 2 łyżki bulionu warzywnego
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka mąki
  • Sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 2
Kaszę opłukać , wsypać do gotującej się lekko solonej wody, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości. Mięso umyć, pokroić w paski. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Wrzucić mięso, smażyć na rumiano. Zmniejszyć ogień wlać 1 szklankę gotowego bulionu i dusić około 10 minut. Mąkę wymieszać z pozostałym bulionem, wlać do sosu i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na koniec dodać pokrojony w kostkę ogórka. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Gotową kaszę wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia i posypać startym serem. Zapiekać około 25 minut w temperaturze 180 stopni.