monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Zapiekanka z kaszy orkiszowej z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W jaki sposób zaskoczyć rodzinkę- w piękny sposób podać obiad! Ja dzisiaj prostą zapiekankę z kaszy i warzyw podałam w walentynkowej odsłonie i wszystko zostało zjedzone do ostatniego okruszka, ale faktem jest,że pysznie też było ;-) a do tego lekko.

Zapiekanka z kaszy orkiszowej z warzywami  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka z kaszy orkiszowej z warzywami

 

  • 50 g kaszy orkiszowej –waga suchej kaszy
  • 1 marchewka- 100 g
  • 50 g mrożonego groszku
  • 130 g fasolki szparagowej żółtej mrożonej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 30 g mozzarelli light
  • 30 g serka wiejskiego lekkiego
  • 15 g papryki konserwowej
  • 10 g oleju
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka sosu teryiaki
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy orkiszowej z warzywami

ETAP 1:

Zapiekanka z kaszy orkiszowej z warzywami
startą marchewkę dodać do podsmażonej cebuli

Kaszę ugotować do miękkości w 1,5 szklanki wody. Odcedzić i odłożyć na bok.

Cebulę pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przełożyć na patelnię, wymieszać.

ETAP 2:

Zapiekanka z kaszy orkiszowej z warzywami
dodać pozostałe warzywa i dusić aż wszystkie zmiękna i odparuje płyn

Po około 2 minutach dodać mrożone warzywa, bez rozmrażania, dodać ¼ szklankę wody.

Wymieszać i dusić do miękkości warzyw i odparowania płynów. Pod koniec duszenia dodać sos teryiaki, sól oraz pieprz, wymieszać.

Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.

ETAP 3:

Zapiekanka z kaszy orkiszowej z warzywami
roztrzepane jajko połączyć z koncentartem i dodać do zapiekanki

Następnie wymieszać z kaszą. Do miseczki wbić jajko i roztrzepać. Dodać koncentrat oraz tymianek i wymieszać. Dodać do reszty składników. Po raz ostatni wymieszać.

ETAP 4:

Zapiekanka z kaszy orkiszowej z warzywami
na zapiekance ułożyć paski papryki i ser zapiec

Masę przełożyć do naczynia do zapiekania lub do silikonowej formy. Na warstwie kaszy ułożyć paski papryki. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na zapiekane. Posypać ziarenkami serka wiejskiego. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st, około 30 – 35 minut, do ładnego zrumienia sera. Smacznego!