iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Zapiekanka z kaszy pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapiekanka z kaszy pod czosnkową pierzynką

Zapiekanka z kaszy pod pierzynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka z kaszy pod pierzynką

 

  • kasza jaglana 2 szklanki
  • kukurydza konserwowa 1 sztuka
  • seler naciowy 1/3 sztuki
  • udziec z indyka 1 sztuka
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
  • białko 4 sztuki
  • żółtko 2 sztuki
  • śmietana 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek 2 ząbki
  • parmezan 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy pod pierzynką
Udziec z indyka - może być inny kawałek indyka -gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu studzimy i obieramy mięso od kości- kroimy w małe kawałki . Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy i mieszamy z mięsem indyka. Dodajemy odsączona kukurydzę i pokrojony seler naciowy . Całość mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Żółtka mieszamy z śmietaną solimy do smaku i dodajemy do kaszy . Mieszamy całość i wykładamy do naczynia do zapiekania. Białka ubijamy z odrobiną solą . Kiedy są sztywne dodajemy parmezan ,sól do smaku i wyciśnięty czosnek -lekko mieszamy . Nakładamy na kaszę . Zapiekamy ok 30 min w 180 stopniach . Podajemy ozdobione ketchupem
Zapiekanka z kaszy pod pierzynką
Zapiekanka z kaszy pod pierzynką z białka z dodatkiem czosnku i parmezanu