ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Zapiekanka z kociołka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne danie z żeliwnego kociołka na ognisko

Zapiekanka z kociołka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka z kociołka

 

  • główka kapusty (średnia)
  • pół kostki smalcu
  • 6 kiełbas
  • 5 małych marchewek
  • 3 duże cebule
  • ok.800 g ziemniaków
  • ok. 400g wędzonego boczku
  • pieprz
  • wegeta natur
  • słodka papryka mielona
  • przyprawa do dań z ziemniaków

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kociołka
Porcja na 1 kociołek: Kociołek smarujemy w środku smalcem (całość), następnie na spód i boki kociołka kładziemy liście kapusty. Kiełbasę, marchewkę,ziemniaki kroimy w talarki, cebulę w półksiężyce a boczek w kostkę, resztę kapusty szatkujemy (zostawiamy 2-3 liście na przykrycie wierzchu). Całość mieszamy i dodajemy obficie przyprawy: świeżo mielony pieprz, wegetę, paprykę mieloną i przyprawę do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Całą zawartość przekładamy do kociołka wyłożonego wcześniej liścmi kapusty. Na wierzch kładziemy jeszcze 1-2 łyżki smalcu i całość przykrywamy liśćmi kapusty. Kociołek zamykamy i stawiamy na ognisku (na średnim ogniu). Pieczemy w ten sposób ok. 1,5 godziny. Można już jednak 15-20 min. wcześniej sprawdzić, jednak raczej nie ma obaw że zapiekanka się spali. Smacznego:)
Zapiekanka z kociołka
Pokrojone warzywa z przyprawami,teraz do kociołka
Zapiekanka z kociołka
Na wierzch kładziemy smalec i liście kapusty
Zapiekanka z kociołka
Stawiamy na ognisku i czekamy ok. 1,5 godziny