Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekanka z kolorowym makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami, polana sosem śmietanowo-serowym.

Zapiekanka z kolorowym makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z kolorowym makaronem

 

  • 30 dkg kolorowego makaronu świderki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 dużych pieczarek
  • olej do smażenia
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 40 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kolorowym makaronem
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości. odcedzić go. Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, pieprz i przyprawę w płynie. Dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju, cały czas mieszając. W dużym naczyniu do zapiekania rozłożyć połowę makaronu, na to wyłożyć połowę usmażonego mięsa. 15 dkg sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie wymieszać ze śmietaną, majonezem i odrobiną soli. Połową sosu polać mięso. Wyłożyć resztę makaronu, resztę mięsa, polać resztą sosu. Na wierzchu rozłożyć usmażone pieczarki i resztę startego na tarce o dużych oczkach sera. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Zapiekanka z kolorowym makaronem
Ugotowany prawie do miękkości i odcedzony makaron.
Zapiekanka z kolorowym makaronem
Pokrojone w półplasterki usmażone i doprawione solą i pieprzem pieczarki.
Zapiekanka z kolorowym makaronem
Mięso mielone z dodatkiem jajka cebuli i przypraw.
Zapiekanka z kolorowym makaronem
Usmażone pieczarki rozłożone na wierzchu zapiekanki.