LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Zapiekanka z krakersami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawe połączenie zapiekanki zkrakersami.

Zapiekanka z krakersami

Składniki:

Zapiekanka z krakersami

 

  • 1 duże opakowanie krakersów (190g )
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 15 dag sera żółtego
  • puszka kukurydzy
  • 20 dag pieczarek
  • 3 pomidory średnie
  • sól, pieprz, oregano
  • keczup

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z krakersami
Mięso i cebulę pokrojoną w kostkę zrumienić na patelni. Dodać odcedzonąna sitku kukurydze, przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Pieczarki również pokroić w plastry i poddusić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. W wysmarowanej tłuszczem formie keksowej (40x10 cm) układać w następującej kolejności przygotowane wcześniej składniki: warstwa krakersów, ½ mięsa, pieczarki, 1/3 żółtego sera, warstwa krakersów, plasterki pomidorów, szczypta soli i oregano, 1/3 żółtego sera, ketchup, ostatnia warstwa krakersów, pozostałe mięso, pozostały żółty ser. Na wierzchu ułożyć pozostałe krakersy, które nam zostały. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 160 °C. Podawać na ciepło polaną ketchupem.

Tagi:

mięso sery ser