Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zapiekanka z makaronu i grzybów

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Grzyby przebrać, oczyścić, umyć i dokładnie osaczyć, a następnie pokrajać drobno,

Zapiekanka z makaronu i grzybów

Składniki:

Zapiekanka z makaronu i grzybów

 

  • 25-30 dag makaronu spaghetti

 

  • 50 dag pieczarek, borowików, gąsek lub maślaków

 

  • łyżka smalcu

 

  • 2 cebule

 

  • 2 jaja

 

  • 4 łyżki utartego żółtego sera

 

 

 

 

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronu i grzybów
Grzyby przebrać, oczyścić, umyć i dokładnie osaczyć, a następnie pokrajać drobno, włożyć do rondla, dodać 1/2 łyżki smalcu i odrobinę wody. Dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu i w miarę potrzeby podlewając wodą. Obraną i opłukaną cebulę drobno pokrajać i zrumienić na pozostałym smalcu. Makaron ugotować, wrzucając do osolonego wrzątku, odcedzić i przepłukać ciepłą wodą. Wymieszać w misce z jajami lekko roztrzepanymi z mlekiem, tartym serem, grzybami i cebulą; przyprawić solą i pieprzem. Szeroki rondel lub prodiż wysmarować masłem i posypać tartą bułką, wyłożyć makaron i wyrównać powierzchnię. Zapiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Po zrumienieniu okrajać boki, wyłożyć zapiekankę na półmisek, posypać posiekaną nacią pietruszki. Podawać z dodatkiem sosu pomidorowego lub śmietanowego, jako drugie danie obiadowe lub na kolację zawsze z dodatkiem surówek z warzyw.

Leszek S. z Białegostoku