jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zapiekanka z makaronu szynki i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

wyśmienita zapiekanka z makaronu szynki i warzyw na każdą porę roku

Zapiekanka z makaronu szynki i warzyw

Składniki:

Zapiekanka z makaronu szynki i warzyw

 

  • 15 dag makaronu muszelki
  • 1,5 szklanki szynki gotowanej pokrojonej w kostkę
  • 3/4 szklanki kukurydzy z 1 kolby
  • 3/4 szklanki zielonego groszku
  • 1/2 szklanki cukinii pokrojonej w kostkę
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3/4 szklanki tartego sera żółtego ementalera
  • SOS:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki pszennej mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki tłustej śmietany
  • 2 łyżki świeżego tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronu szynki i warzyw
W dużym garnku doprowadzić do wrzenia 2 litry osolonej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 12 minut, nie przerywając, aż makaron będzie miękki, ale jeszcze jędrny- al dente. Odcedzić, schłodzić pod bieżącą zimną wodą. Odcedzić. Makaron przełożyć do dużej miski i wymieszać z szynką, kukurydzą, zielonym groszkiem, cukinią, solą, pieprzem i serem żółtym ementalerem. Masło roztopić w rondelku. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać mleko i od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Sos powinien zgęstnieć. Zestawić z ognia i domieszać śmietanę. Odstawić do przestygnięcia. Rozgrzać grill. W misce połączyć sos z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać parmezanem. Zapiekać przez 6-8 minut, aż powierzchnia lekko się przyrumieni. Podawać zapiekankę natychmiast po zrobieniu.