jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zapiekanka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zapiekanka z pieczarkami, pyszne danie kaloryczne

Zapiekanka z pieczarkami

Składniki:

Zapiekanka z pieczarkami

 

  • 40 dag makaronu rurki
  • 50 dag średnich pieczarek
  • 20 dag gotowanej szynki
  • 20 dag żółtego sera goudy
  • 15 dag mrożonego groszku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki w zalewie 430 ml
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz suszone zioła prowansalskie
  • gałązki natki pietruszki
  • tłuszcz- do formy
  • 3 łyżki tartej bułki do formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z pieczarkami
Makaron wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować na średnim ogniu 10 minut, dobrze osączyć na sitku. rozmrozić groszek. Pieczarki oczyścić, krótko opłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osączyć. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, umyć, posiekać. Rozgrzać mocno olej na patelni, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, smażyć z cebulą jeszcze 6 minut. Stale mieszać podczas smażenia, tak aby składniki nie przywarły do dna patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Rozdrobnić widelcem pomidory w puszce, dodać do pieczarek razem z zalewą. Do sosu wrzucić szynkę oraz groszek, gotować całość na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 5 minut. Utrzeć na drobnej tarce żółty ser, połowę dodać do sosu. Makaron przełożyć do nasmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką żaroodpornego naczynia, polać sosem. Posypać resztą sera. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, zapiekać 15 minut w temp. 200 stop. C. Gotowe danie posypać posiekaną natką, podawać na stół zaraz po wyjęciu z piekarnika.