Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zapiekanka z polędwiczką i pieczarkami

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Obrać ziemniaki, umyć, pokroić w plasterki. Zagotować w rondelku śmietanę,

Zapiekanka z polędwiczką i pieczarkami

Składniki:

Zapiekanka z polędwiczką i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z polędwiczką i pieczarkami
Obrać ziemniaki, umyć, pokroić w plasterki. Zagotować w rondelku śmietanę, doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Włożyć ziemniaki, dusić na małym ogniu 10 min. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki odcedzić, śmietanę przelać do drugiego naczynia. Oczyścić i opłukać pieczarki, podzielić na pół. Rozgrzać na patelni olej, podsmażyć grzyby na złoty kolor. Dodać cebulę, lekko zeszklić. Posypać składniki solą, pieprzem i papryką, zdjąć z patelni. Na tym samym oleju podsmażyć polędwiczkę. Wymieszać śmietanę z jajami i rosołem w proszku, doprawić solą i pieprzem. Nasmarować tłuszczem żaroodporne naczynie, przełożyć ziemniaki, pokrojone w plastry mięso oraz grzyby z cebulą, polać sosem. Piec 40 minut w nagrzanym do 200ºC piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika polać kwaśną śmietaną doprawioną solą oraz pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.Grzegorz P.