szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Zapiekanka z puree ziemniczanym i mielonym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To ulubiona zapiekanka moich dzieci. Nadzienie z mięsa mielonego i warstwa dobrze doprawionego puree to naprawdę pyszna propozycja.

Zapiekanka z puree ziemniczanym i mielonym mięsem

Składniki:

Zapiekanka z puree ziemniczanym i mielonym mięsem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z puree ziemniczanym i mielonym mięsem

Przygotowanie puree

Zapiekanka z puree ziemniczanym i mielonym mięsem
Puree ziemniaczane należy rozgnieść na gładką masę.

Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Do gorących dodać mleko, masło, przyprawę do ziemniaków, sól, paprykę słodką i ostrą. Następnie dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszać z przyprawami.

Przygotowanie zapiekanki

Zapiekanka z puree ziemniczanym i mielonym mięsem
Zapiekanka z puree ziemniaczanego przed wstawieniem do piekarnika.

Cebulę, paprykę, pomidora pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć mięso mielone. Dodać warzywa. Smażyć razem ok. 10 minut. Dodać keczup, przyprawić bazylią, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Przygotować naczynie żaroodporne. Na dnie wyłożyć nadzienie mięsne, a na nie puree ziemniaczane. Z wierzchu posypać przyprawą do ziemniaków. Zapiekać w piekarniku ok. 45 minut aż ziemniaki się ładnie się zrumienią.