Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zapiekanka z rybą, z serkiem topionym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapiekanka z rybą, w sosie serkiem topionym i śmietaną, z makaronem i papryką.

Zapiekanka z rybą,  z serkiem topionym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z rybą, z serkiem topionym

 

  • makaron kolanka zdobione - 150g,
  • filety ryby morskiej (użyłam dorsza) - 350g,
  • papryka - 1/2,
  • cebula,
  • ser topiony śmietankowy - 180g,
  • mleko - 1/2 szklanki,
  • śmietana 18% lub 30% - 3-4 łyżki,
  • sok z cytryny - 2 łyżki + do skropienia ryby,
  • czosnek - ząbek,
  • vegeta,
  • kolendra mielona,
  • curry,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej - 1-2 łyżki,
  • ser żółty - ok 100g,

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z rybą, z serkiem topionym
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy vegetą. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Przygotowujemy sos serowo śmietanowy: mleko podgrzewamy w miseczce. Rozpuszczamy serek topiony w mleku. Dodajemy śmietanę i zmiażdżony czosnek, 2 łyżki soku z cytryny. Mieszamy do gładkiej konsystencji bez grudek, przyprawiamy solą i pieprzem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę z papryką. Gdy cebula się zeszkli dodajemy rybę. Smażymy często mieszając. Dodajemy sos. Chwilkę podsmażamy, przyprawiamy nieco do smaku kolendrą, curry, solą i pieprzem. Sosem z patelni polewamy makaron. Wszystko razem mieszamy. Wierzch posypujemy startym żółtym serem (wcześniej można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem kolorowym). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Dla uzyskania głębszego koloru, przed pieczeniem i posypaniem warstwą sera, można posypać kurkumą. Do sosu z serkiem topionym można też dodać nieco zieleniny np koperku czy natki pietruszki.
Zapiekanka z rybą,  z serkiem topionym
Z mleka, serka topionego, śmietany, soku z cytryny oraz czosnku przygotowujemy sos
Zapiekanka z rybą,  z serkiem topionym
Sos dodajemy do podsmażonych składników i chwilę razem smażymy
Zapiekanka z rybą,  z serkiem topionym
Powstały sos łączymy z makaronem. Jeżeli lubimy, możemy posypać wierzch ulubionymi przyprawami
Zapiekanka z rybą,  z serkiem topionym
Całość posypujemy startym na grybych oczkach żółtym serem. Zapiekamy.