msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zapiekanka z ryżem brązowym i wątróbką.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna zapiekanka da miłośników wątróbki.

Zapiekanka z ryżem brązowym i wątróbką. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z ryżem brązowym i wątróbką.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryżem brązowym i wątróbką.
Wątróbkę opłukać,osączyć i zalać mlekiem (200 ml),wstawić do lodówki.
Brokuła podzielić na różyczki i obgotować ok.5 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.Odcedzić.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją (ok.35 minut),przelać zimną wodą i osączyć.
Pieczarki opłukać,osuszyć i pokroić w grubą kostkę.Cebulę także.
Wątróbkę osączyć z mleka,pokroić na plastry,oczyścić z błon.
Na patelni rozgrzać olej i 5 dag masła.Wrzucić wątróbkę
,podsmażyć.Dodać cebulę i pieczarki,oprószyć białym pieprzem i majerankiem i chwilę razem podsmażyć.
W tym czasie wymieszać 50 ml mleka,śmietanę,musztardę i łyżeczkę mąki.
Wlać do wątróbki,wsypać zioła prowansalskie i zagotować.Wrzucić ugotowany ryż,wymieszać i posolić do smaku.Zdjąć z gazu.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem,posypać bułką tartą i włożyć masę ryżowo-wątróbkowo-pieczarkowa.Na wierzchu rozłożyć brokuła i plasterki pomidora.Zetrzeć ser żółty na drobnej tarce i poukładać małe kawałeczki masła na wierzchu.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać pod przykryciem ok.25 minut.
Można podać z kiszonym ogórkiem.
Zapiekanka z ryżem brązowym i wątróbką.
Etap 1
Zapiekanka z ryżem brązowym i wątróbką.
Etap 2
Zapiekanka z ryżem brązowym i wątróbką.
Etap 3
Zapiekanka z ryżem brązowym i wątróbką.
Etap 4