Strona główna Zapiekanka z ryżu na słodko

Zapiekanka z ryżu na słodko

Asieczka - Przepis na: Zapiekanka z ryżu na słodko offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 336
Zapiekanka z ryżu na słodko
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Zapiekankę z ryżu na słodko podawać na ciepło również jako samodzielne danie kolacyjne.


trudność: łatwe
czas:

Zapiekanka z ryżu na słodko - SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyzki konfitury lub dżemu
  • 5 łyżek cukru
  • 40 dag jabłek
  • 4 białka
  • garść startej skórki pomarańczowej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Zapiekanka z ryżu na słodko - PRZYGOTOWANIE:

Mleko zagotować z dodatkiem cukru. Do wrzącego wsypać ryż, dodać masło, gotowac na małym ogniu, aż się rozklei i odstawić do wystygnięcia. Następnie wymieszać ryż ze skórką pomarańczową i częścią konfitury. Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć z nich gniazda nasienne, pokroić następnie i ugotować, zetrzec na masę, posłodzić. Do naczynia ogniotrwałego wysmarowanego tłuszczem wyłożyć warstwę ryżu, na to warstwę jabłek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, przykryć nią ryż. Wstawić do piekarnika i zapiec. Zapiekankę przybrać konfiturą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zapiekanka z ryżu na słodko  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wegetariańskie
Sojowe flaczki wegetariańskie Bakłażanowe pizzerinki Sałatka z rukoli z pomarańczą i orzechami pekan
Pasztet grzybowo-ryżowy dla wegetarian Kasza z pesto w sosie kurkowym Racuszki serowe z sosem koperkowym
Pieczone jabłka z masłem orzechowym Lekka sałatka z kalarepki i truskawek Spaghetti z bobem i pesto
Sałatka z bobu i pomidorów Cukinia jak schabowy Przekładanka gryczanka z bobem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane