Strona główna Zapiekanka z ryżu na słodko

Zapiekanka z ryżu na słodko

Asieczka offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 336
Zapiekanka z ryżu na słodko
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 1

Zapiekankę z ryżu na słodko podawać na ciepło również jako samodzielne danie kolacyjne.


trudność: łatwe
czas:

Zapiekanka z ryżu na słodko - SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyzki konfitury lub dżemu
  • 5 łyżek cukru
  • 40 dag jabłek
  • 4 białka
  • garść startej skórki pomarańczowej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Zapiekanka z ryżu na słodko - PRZYGOTOWANIE:

Mleko zagotować z dodatkiem cukru. Do wrzącego wsypać ryż, dodać masło, gotowac na małym ogniu, aż się rozklei i odstawić do wystygnięcia. Następnie wymieszać ryż ze skórką pomarańczową i częścią konfitury. Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć z nich gniazda nasienne, pokroić następnie i ugotować, zetrzec na masę, posłodzić. Do naczynia ogniotrwałego wysmarowanego tłuszczem wyłożyć warstwę ryżu, na to warstwę jabłek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, przykryć nią ryż. Wstawić do piekarnika i zapiec. Zapiekankę przybrać konfiturą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zapiekanka z ryżu na słodko  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wegetariańskie
Spaghetti z dynią i pesto Ruski tort naleśnikowy Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa
Zdrowe śniadanie- jaglane płatki na mleku Omlet z cukinią Sojowe flaczki wegetariańskie
Bakłażanowe pizzerinki Sałatka z rukoli z pomarańczą i orzechami pekan Pasztet grzybowo-ryżowy dla wegetarian
Kasza z pesto w sosie kurkowym Racuszki serowe z sosem koperkowym Pieczone jabłka z masłem orzechowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane