Strona główna Zapiekanka z serkiem wiejskim

Zapiekanka z serkiem wiejskim

Zapiekanki, Sery « poprzedni | następny »
Lady Marmolada - Przepis na: Zapiekanka z serkiem wiejskim offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 1098
Zapiekanka z serkiem wiejskim
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Zapiekanka z serkiem wiejskim


trudność: łatwe
czas:

Zapiekanka z serkiem wiejskim - SKŁADNIKI:

  • 500 g serka wiejskiego Piątnica
  • 150 g masła
  • 8 ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 30%
  • Ziarenka Smaku Winiary
  • sól
  • pieprz

Zapiekanka z serkiem wiejskim - PRZYGOTOWANIE:



Serek wiejski miksujemy z masłem, 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym kładziemy na przemian warstwami: najpierw ziemniaki, później ser i znowu ziemniaki, ser i tak dalej. Zakrywamy naczynie i pieczemy około godziny. W tym czasie miksujemy śmietanę z jajkami, płaską łyżeczką Ziarenek Smaku, odrobiną soli i pieprzu. Gotowym sosem polewamy wierzch zapiekanki i pieczemy jeszcze przez około 20-25 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zapiekanka z serkiem wiejskim (strona 1 z 1)  
Pamplemousse

Pamplemousse
offline

2011-02-25 07:48
świetny przepis, już słyszałam o zapiekance z serkiem wiejskim i na pewno z tego przepisu skorzystam, ale może dodam boczek? Jak myślisz, pasowałby?? Bo nie wyobrażam sobie dań bezmięsnych ;))
Skomentuj
Oceń:
0
Lady Marmolada

Lady Marmolada
offline

2011-02-25 11:35
Pamplemousse napisał(a):

świetny przepis, już słyszałam o zapiekance z serkiem wiejskim i na pewno z tego przepisu skorzystam, ale może dodam boczek? Jak myślisz, pasowałby?? Bo nie wyobrażam sobie dań bezmięsnych ;))


Oczywiście że kiełbasa będzie pasować, także szynka, co kto lubi:) wystarczy wcześniej podsmażyć i na pewno będzie pyszne ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Lady Marmolada

Lady Marmolada
offline

2011-02-25 11:36
Lady Marmolada napisał(a):

Pamplemousse napisał(a):

świetny przepis, już słyszałam o zapiekance z serkiem wiejskim i na pewno z tego przepisu skorzystam, ale może dodam boczek? Jak myślisz, pasowałby?? Bo nie wyobrażam sobie dań bezmięsnych ;))


Oczywiście że kiełbasa będzie pasować, także szynka, co kto lubi:) wystarczy wcześniej podsmażyć i na pewno będzie pyszne ;)


Miałam na myśli oczywiście boczek i kiełbasę :P
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kalafior
Kalafior w sosie czosnkowym Placki z kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną Krem z kalafiora
Kalafior zapiekany z serem Zupa krem z kalafiora z czubrycą zieloną Sałatka z kalafiorem, cukinią i pomidorami
Kalafior zapiekany w jogurtowym sosie curry Krem ziemniaczano kalafiorowy z koperkiem Bułeczki z kalafiorem
Zupa kalafiorowa z koperkiem Wieprzowina  z kalafiorem Pieczone papryki z nadzieniem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane