Strona główna Zapiekanka z serkiem wiejskim

Zapiekanka z serkiem wiejskim

Zapiekanki, Sery « poprzedni | następny »
Lady Marmolada - Przepis na: Zapiekanka z serkiem wiejskim offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 1098
Zapiekanka z serkiem wiejskim
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Zapiekanka z serkiem wiejskim


trudność: łatwe
czas:

Zapiekanka z serkiem wiejskim - SKŁADNIKI:

  • 500 g serka wiejskiego Piątnica
  • 150 g masła
  • 8 ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 30%
  • Ziarenka Smaku Winiary
  • sól
  • pieprz

Zapiekanka z serkiem wiejskim - PRZYGOTOWANIE:



Serek wiejski miksujemy z masłem, 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym kładziemy na przemian warstwami: najpierw ziemniaki, później ser i znowu ziemniaki, ser i tak dalej. Zakrywamy naczynie i pieczemy około godziny. W tym czasie miksujemy śmietanę z jajkami, płaską łyżeczką Ziarenek Smaku, odrobiną soli i pieprzu. Gotowym sosem polewamy wierzch zapiekanki i pieczemy jeszcze przez około 20-25 minut.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zapiekanka z serkiem wiejskim (strona 1 z 1)  
Pamplemousse

Pamplemousse
offline

2011-02-25 07:48
świetny przepis, już słyszałam o zapiekance z serkiem wiejskim i na pewno z tego przepisu skorzystam, ale może dodam boczek? Jak myślisz, pasowałby?? Bo nie wyobrażam sobie dań bezmięsnych ;))
Skomentuj
Oceń:
0
Lady Marmolada

Lady Marmolada
offline

2011-02-25 11:35
Pamplemousse napisał(a):

świetny przepis, już słyszałam o zapiekance z serkiem wiejskim i na pewno z tego przepisu skorzystam, ale może dodam boczek? Jak myślisz, pasowałby?? Bo nie wyobrażam sobie dań bezmięsnych ;))


Oczywiście że kiełbasa będzie pasować, także szynka, co kto lubi:) wystarczy wcześniej podsmażyć i na pewno będzie pyszne ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Lady Marmolada

Lady Marmolada
offline

2011-02-25 11:36
Lady Marmolada napisał(a):

Pamplemousse napisał(a):

świetny przepis, już słyszałam o zapiekance z serkiem wiejskim i na pewno z tego przepisu skorzystam, ale może dodam boczek? Jak myślisz, pasowałby?? Bo nie wyobrażam sobie dań bezmięsnych ;))


Oczywiście że kiełbasa będzie pasować, także szynka, co kto lubi:) wystarczy wcześniej podsmażyć i na pewno będzie pyszne ;)


Miałam na myśli oczywiście boczek i kiełbasę :P
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kalafior
Kluski z kalafiora Kalafiorowe kotleciki z sałatą Kalafior pod beszamelem
Kalafior zapiekany pod sosem serowym Kalafiorowa zupa z fasolką Kalafior faszerowany Eli
Kalafior w sosie czosnkowym Placki z kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną Krem z kalafiora
Kalafior zapiekany z serem Zupa krem z kalafiora z czubrycą zieloną Sałatka z kalafiorem, cukinią i pomidorami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane