agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Zapiekanka z tortellini i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zapiekanka smakuje rewelacyjnie

Zapiekanka z tortellini i parmezanem

Składniki:

Zapiekanka z tortellini i parmezanem

 

  • 1 opakowanie makaron tortellini
  • 1 brokuł
  • 30 dkg sera parmezanu
  • 1 opakowanie śmietanki kremówki,
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 oscypek 100 g

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z tortellini i parmezanem
Należy przygotować niezbędne składniki na zapiekankę. Makaron tortellini wstawić do gotowania do lekko osolonej wody i ugotować al dente z dodatkiem łyżeczki soli. Następnie brokuł umyć dokładnie pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie ugotowany brokuł przełożyć na patelnie, dodać olej i podsmażyć, obrać czosnek, przecisnąć go przez praskę i dodać do brokuła. Wsypać makaron tortellini i całość podsmażyć, wlać śmietankę kremówkę, dodać bazylię i oregano i ulubione zioła. Przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, wyrównując powierzchnię, a następnie zetrzeć ser parmezan i oscypek i posypać na wierzch. Zapiekać w temperaturze około 180 stopni C, przez około 20 minut do momentu roztopienia sera i nabrania rumianego koloru. Serwować bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Tagi:

makaron sery ser