JACEK S

JACEK S

Kucharz
[Przepisów: 9]

Zapiekanka z tuńczykiem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka z tuńczykiem – klasyka kuchni północnoamerykańskiej („Tuna Melt”).

Zapiekanka z tuńczykiem.

Składniki:

Zapiekanka z tuńczykiem.

 

  • (2 porcje)

 

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach o temperaturze pokojowej ( w zalewie nie w oleju);
  • 2 łyżki (30ml) majonezu;
  • 4 plasterki pomidora (opcjonalne);
  • 2 kromki jasnego pieczywa, lub 2 grzanki/tosty;
  • 3 łyżki szczypiorku;
  • 2-4 plasterki sera szwajcarskiego, lub dowolnego rodzaju;
  • 2 łyżeczki tartego sera Parmezan, lub Grana Padano itp. (opcjonalne);
  • 1 ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę;
  • Sól, świeżo mielony pieprz do smaku;

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z tuńczykiem.

- Włączyć dolną i górną grzałkę piekarnika (termostat – 190 -200* C);

- Tuńczyka odcedzić, dodać majonez, szczypiorek, czosnek, szczyptę soli i świeżo mielony pieprz do smaku; Całość delikatnie wymieszać.

* Jako dodatkowy składnik do masy można także dodać 1 jajko na twardo, drobno posiekane.

- Powstałą masę podzielić na 2 części i nałożyć na kromki pieczywa, lub grzanki. Na wierzch ułożyć plasterki pomidora i żółty ser. Posypać opcjonalnym Parmezanem.

- Zapiekanki ułożyć na blaszce i wstawić na górną szynę nagrzanego piekarnika, około 15 cm od górnej grzałki. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Ser powinien się dobrze roztopić, ewentualnie lekko zarumienić, a masa z tuńczyka musi być gorąca.

* Innym sposobem jest lekkie podgrzanie masy w mikrofalówce przed nałożeniem jej na pieczywo i wstawieniem do piekarnika.

Smacznego:)

J.S.