Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z warzyw i makaronu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Potrawa, którą można przygotować na piątkowy obiad

Zapiekanka z warzyw i makaronu

Składniki:

Zapiekanka z warzyw i makaronu

 

  • 25 dag makaron grube wstążki,
  • 2 szt cebula,
  • 20 dag kapusta włoska,
  • 2 szt marchewka,
  • 2 szkl mleko,
  • 2 szt jajka,
  • łyżki masło,
  • 1/2 szkl ser żółty utarty,
  • 1 łyżka przyprawa kucharek,
  • 2 łyżki szczypiorek usiekany,
  • 2 ząbki czosnek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z warzyw i makaronu
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zrumienić. Marchew pokroić w słupki i ugotować na parze razem z pokrojoną kapustą. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem, włożyć do naczynia żaroodpornego. Do mleka dodać przyprawę kucharek, jajka, szczypiorek, utarty ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać makaron. Zapiekać w piekarniku w temp 180 stopni około 30 minut. Podawać gorące.