renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zapiekanka z wędzoną makrelą 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka i pyszna a także zdrowa.

Zapiekanka z wędzoną makrelą 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z wędzoną makrelą 2

 

  • ciasto francuskie
  • 1 wędzona makrela
  • por - zielona część
  • słonecznik łuskany ok. 20 gram
  • 2 duże ziemniaki gotowane w mundurkach
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka przyprawy do ryb
  • ser żółty do posypania

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z wędzoną makrelą 2
Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć ciasto francuskie, następnie kawałki ryby odebranej od ości. Następnie pokroić pora i posypać nim rybę, dodać słonecznik. Z jajek, przyprawy do ryb i jajek przygotować sos i zalać nim zapiekankę. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, ułożyć na zapiekance posypać serem żółtym i zapiec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Zapiekanka z wędzoną makrelą 2
Na cieście francuskim ułożyc kawałki makreli bez ości.
Zapiekanka z wędzoną makrelą 2
Następnie posypać porem i słonecznikiem.
Zapiekanka z wędzoną makrelą 2
Zalać sosem i ułożyć plastry ziemniaków.
Zapiekanka z wędzoną makrelą 2
Zapiec w 180 stopniach posypane serem zółtym.