kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, puree i gruyere

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapiekanka według przepisu uczestnika drugiej edycji MasterChef Charlesa Daigneault.

Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, puree i gruyere

Składniki:

Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, puree i gruyere

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, puree i gruyere
Namocz suszone grzyby. Zetrzyj na tarce ser gruyere Warzywa na puree obierz, pokrój na małe kawałki i ugotuj do miękkości.Do gorących, ugotowanych warzyw dodaj masło,śmietankę przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie zblenduj na gładką masę. Dopraw do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową.

Kukurydzę odcedź z zalewy, przełóż na patelnię, zalej śmietanką i gotuj na małym ogniu przez kwadrans. Dopraw do smaku solą i odrobiną cukru, zmiksuj blenderem na gładką masę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju, wyłóż cebulę i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj mielone mięso, czosnek i posiekane grzyby. Smaż aż mięso będzie miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sosem Worcester.

Ceramiczną foremkę do zapiekania wysmaruj masłem, wyłóż mięso, kukurydziane puree oraz warzywne puree. Wierzch posyp serem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez kwadrans. Po tym czasie włącz opcję grilla temp zwiększ do 220 stopni i zapiekaj do momentu gdy wierzch warstwa ładnie się zrumieni. Podawaj z ulubioną sałatką i lampką czerwonego wina :)