ooleskaa

ooleskaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Zapiekanka z ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekankę można również zrobić w wersji jarskiej. Zamiast mięsa mielonego używamy pieczarek (0,75 kg obranych i startych na tarce).

Zapiekanka z ziemniaków

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg ugotowanego i zmielonego mięsa wołowego (najlepiej z rosołu)
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 4-5 łyżek oleju
  • bułka tarta i masło roślinne do wysmarowania naczynia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniaków
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.
Mięso smażymy na małej ilości oliwy, następnie dodajemy posiekaną cebulkę oraz pokrojoną i odciśnięta kapustę kiszoną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem roślinnym i obsypujemy bułką tartą. Kładziemy na dnie połowę ziemniaków, na nią kładziemy farsz przykrywamy drugą połową ziemniaków.
Zapiekamy 60 do 75 minut w temperaturze 180-190 stopni.