Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do zapiekanki można dodać rożne gatunki wędlin.

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora,

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora,

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora,
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedzić. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, odcedzić. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone pomidory, wymieszać i razem chwilę podsmażyć, przyprawić do smaku. Wymieszać z ziemniakami, pokrojoną w kostkę wędliną i kalafiorem, przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego 2 łyżkami oliwy, posypać żółtym serem, skropić pozostałą oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać kilka minut w temp 190 stopni. Podawać z surówką lub kefirem.