Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zapiekanka z ziemniaków jest smaczna i łatwa do przygotowania.

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu i podsmażyć posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodać mielone mięso, pomidory bez skórki i pestek, liść laurowy, sól i pieprz, wymieszać i dusić pod przykryciem około 45 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie, odcedzić, wsypać na drugą patelnię i podrumienić na pozostałym smalcu. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ziemniaków, mięso i przykryć pozostałymi ziemniakami. Po wierzchu posypać żółtym serem, wlać 1 szklankę wrzącej wody, przykryć. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 30 minut w temp 170 stopni.