Taniedanie

Taniedanie

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Zapiekanka z ziemniaków, kurczaka i sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co zrobić z mięsem z korpusu kurczaka, wyciągniętym z rosołu? Nie obgryzać, bo szkoda. Najlepiej zrobić sytą zapiekankę. Z hinduską nutą.

Zapiekanka z ziemniaków, kurczaka i sera

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków, kurczaka i sera

 

  • 600 g ziemniaków
  • mięso z rosołu z korpusu kurczaka
  • 1 opakowanie Pomysłu na zapiekankę ziemniaczaną
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 10 dkg startego sera żółtego
  • ogórki konserwowe
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • płaska łyżeczka kminku mielonego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta mielonej papryki słodkiej
  • olej do smażenia, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniaków, kurczaka i sera
Obrane ziemniaki, osolone, gotujemy ok. 15 minut, kroimy na plasterki. Dokładnie obieramy mięso z korpusu kurczaka wyciągniętego z rosołu. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju do zeszklenia, dodajemy obrane mięso, koncentrat pomidorowy, imbir, kminek dla lepszego trawienia, pieprz, wyciskamy czosnek. Smażymy wszystko 5 minut na niedużym ogniu mieszając.

Żaroodporne naczynie smarujemy olejem, układamy warstwami na przemian plasterki ziemniaków i usmażone mięso. Zalewamy wszystko Pomysłem na zapiekankę ziemniaczaną zmieszanym ze śmietaną, posypujemy startym żółtym serem, ziołami prowansalskimi i dla koloru szczyptą zmielonej słodkiej papryki. Wkładamy nie przykryte naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut.

Podajemy gorące, najlepiej z ogórkami konserwowymi. Syte i smaczne.