aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Zapiekanka ze smażonymi pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam zupełnie inną w smaku wersję zapiekanki ziemniaczanej, a to dzięki mocno usmażonym pieczarkom.

Zapiekanka ze smażonymi pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ze smażonymi pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ze smażonymi pieczarkami
Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy je na patelnie i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy je do odparowania wody i lekkiego zrumienienia. W międzyczasie ziemniaki obieramy i myjemy. Osuszamy i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Cebule obieramy i również kroimy w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy margaryną. Na dnie wykładamy warstwę ziemniaków, posypujemy je solą i pieprzem. Na ziemniaki wykładamy połowę cebuli. Na cebule ponownie warstwę ziemniaków i ponownie przyprawiamy. Następnie wykładamy usmażone pieczarki. Na pieczarki ponownie wykładamy część ziemniaków, przyprawiamy. Następnie pozostałą cebulę. Ostatnia warstwa to ziemniaki, które ponownie przyprawiamy solą i pieprzem. Na górze zapiekanki układamy trzy plastry margaryny. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 50 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy plastry żółtego sera i wstawiamy do piekarnika. Zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami podajemy na gorąco np. z sosem czosnkowym lub śmietaną. 
Zapiekanka ze smażonymi pieczarkami
Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwę pokrojonych w plasterki ziemnaików. Przyprawiamy je solą i pieprzem.
Zapiekanka ze smażonymi pieczarkami
Następnie wykładamy połowę pokrojonej w piórka cebuli.
Zapiekanka ze smażonymi pieczarkami
Na cebuli układamy ziemniaki, następnie pokrojone w ćwiartki i mocno przesmażone pieczarki.
Zapiekanka ze smażonymi pieczarkami
Nastepnie pozostałą część cebuli i ziemniaków. Na wierzchu układamy plastry margaryny i zapiekami w piekarniku. Na 5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy plastry sera żółtego.

Tagi:

sery ser