iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Zapiekanka ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nigdy nie lubiłam szpinaku, jednak w tej potrawie naprawdę mi smakuje i do tego jest bardzo zdrowy. Można dodawać do dania ulubione zioła.

Zapiekanka ze szpinakiem

Składniki:

Zapiekanka ze szpinakiem

 

  • pęczek szpinaku,
  • 0,3 kg fasolki szparagowej,
  • 0,4 kg pieczarek,
  • 0,3 kg kiełbasy lub innej wędliny,
  • mała cebula,
  • 0,2 kg sera,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • łyżka majonezu,
  • 1/4 szkl. mleka,
  • łyżka posiekanej pietruszki,
  • łyżka posiekanego kopru

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ze szpinakiem
Szpinak przelewamy na sitku gorącą wodą i siekamy na drobno. Pieczarki oraz cebulę kroimy i smażymy na oleju, dodajemy pietruszkę. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, i kroimy na trzy części, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, kiełbasę kroimy w kostkę podsmażamy. w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę szpinaku, następnie warstwę pieczarek, solimy i pieprzymy, przykrywamy warstwą sera, układamy kiełbasę, przykrywamy fasolką szparagową, posypujemy resztą sera. Zalewamy wszystko mlekiem zmieszanym z majonezem oraz koprem. Zapiekamy wszystko w temperaturze 180 stopni przez 30 min.