Login

Login

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Zapiekanka ze szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Makaronowa zapiekanka z serem feta i pomidorami

Zapiekanka ze szpinakiem

Składniki:

Zapiekanka ze szpinakiem

 

  • 250 dag mrożonego szpinaku(nie wiem ile świeżego,zawsze robię z mrożonego)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • czubata łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 25 dag makarony (ja robię ze świderkami)
  • 2 pomidory
  • 25 dag sera feta
  • Olej
  • garść sera żółtego

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ze szpinakiem
Ugotować al-dente w osolonej wodzie ulubiony makaron. Po ugotowaniu zalać zimną wodą.

Szpinak włożyć do garnka,zalać połową szklanki wody,rozmrozić. Dorzucić drobno pokrojoną cebulę. Wcisnąć czosnek. Posolić,popieprzyć. Dodać śmietanę,dokładnie zamieszać.

Naczynie żaroodporne(lub blaszkę) obficie polać olejem. Sparzyć pomidory,obrać ze skórki, pokroić w średnią kostkę. Zetrzeć ser żółty na dużych oczkach. Na dół naczynia wsypać połowę ugotowanego makaronu i równomiernie rozłożyć. Posypać odrobiną sera żółtego.Wyłożyć szpinak, rozłożyć po całości pomidory. Ser feta pokroić w kostkę,rozłożyć na szpinaku i pomidorach. Wyłożyć drugą porcję makaronu,na wierzchu obficie posypać serem.

Zapiekać 20 minut,w temp 150 stopni