Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Zapiekanka ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne danie dla wielbicieli szpinaku i kurczaka. Sycące, a jednocześnie lekkie. Idealne na obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka ze szpinakiem

Składniki:

Zapiekanka ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ze szpinakiem
Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Układamy je w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez kilkanaście minut soląc pod koniec gotowania. Po ugotowaniu odsączamy z wody. Szpinak przekładamy do garnka i podgrzewamy z posiekanym drobno czosnkiem. Jeśli po rozmrożeniu w garnku jest zbyt dużo wody, wówczas odlewamy jej odpowiednią ilość tak, żeby szpinak był dość gęsty. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, oprószamy przyprawą do gyrosa, odstawiamy na co najmniej godzinę. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Na spodzie układamy połowę ugotowanych ziemniaków. Na ziemniakach układamy plasterki sera, a następnie podduszony szpinak. Na szpinak wykładamy kawałki kurczaka, następnie pozostałe ziemniaki. Na ziemniakach układamy żółty ser. Śmietanę łączymy z bulionem, jajkiem i przyprawami. Sosem śmietanowym zalewamy zapiekankę. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 40 minut.