jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Zapiekanka ziemniaczana

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Znakomity pomysł na obiad lub kolację!

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana

 

  • 25 dag boczku
  • 2 cebule
  • 50 dag pieczarek
  • 6 ziemniaków
  • 25 dag sera żółtego
  • 1 szklanka śmietanki słodkiej 18%
  • 3 trójkąciki serka topionego śmietankowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na odrobinie oleju. Cebulę pokroić w pół krążki i wysmażyć na oleju. Pieczarki pokroić w większą kostkę i również wysmażyć. Boczek, cebulę i pieczarki po wysmażeniu połączyć. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułożyć połowę porcji pokrojonych ziemniaków, na nie wyłożyć połowę porcji farszu bekonowo-cebulowo-pieczarkowego, a następnie zetrzeć na tarce z małymi oczkami połowę porcji sera żółtego. Na ser nałożyć pozostałe ziemniaki, resztę farszu i znowu posypać startym serem. Zrobić sos. Serki i śmietanę podgrzewać w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowym sosem zalać przygotowaną zapiekankę. Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 180 C.