Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Zapiekanka Ziemniaczana 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki zapiekane w najprzeróżniejszy sposób dają urozmaicenie do obiadu.

Zapiekanka Ziemniaczana 3 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka Ziemniaczana 3

 

  • 1,4 kg ziemniaków
  • 120 g podgardla
  • 95 g boczku wędzonego
  • pół łodygi zielonego selera
  • 1 mała marchew
  • 1 cebula
  • ok. 1,25 szklanki mleka
  • ok. 50 g parmezanu mielonego
  • sól, pieprz, majeranek, zioła włoskie

Sposób przygotowania:

Zapiekanka Ziemniaczana 3
Ziemniaki, marchew obrać i z selerem pokroić w cienkie plasterki. Boczek i podgardle pokroić i podsmażyć z pokrojoną cebulą. Następnie wyłożyć formę do pieczenia folią aluminiową i układać warstwami ziemniaki, marchew, seler, przyprawy, podgardle z boczkiem i cebulą, ser i powtórzyć, polać mlekiem, nakryć folią aluminiową i do piekarnika na 1 godzinę, 180C.
Zapiekanka Ziemniaczana 3
Do ziemniaków dodajemy boczek wędzony i podgardle przysmażone z cebulą.
Zapiekanka Ziemniaczana 3
Ziemniaki kroimy w cienkie plastry nie zapominając o swoim bezpieczeństwie.
Zapiekanka Ziemniaczana 3
Zapikanka ziemniaczana po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika.