kucharka_1991

kucharka_1991

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobra i prosta zapiekanka ziemniaczana z moimi ulubionymi dodatkami pod pierzynką sera żółtego.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy wg własnego uznania. Pieczarki i boczek podsmażamy na suchej i rozgrzanej patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie naczynia układamy ziemniaki i posypujemy lekko solą i sporo przyprawy do ziemniaków. Ja użyłam Podlaską przyprawę do ziemniaków w Ziołowy Zakątek. na ziemniaki kładziemy boczek i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Na samą górę dajemy ser żółty w całych plastrach. Przykrywamy pokrywka od naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut. Po 50 minutach wycigamy. Kroimy na 6 porcji i na każda dajemy trochę ketchupu.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Ziemniaki oieramy myjemy i kroimy w plasterki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego i doprawiamy solą oraz przyprawa do ziemniaków
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej i gorącej patelni
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Układamy wszystkie ziemniaki warstwowo i doprawiamy a na samej górze dajemy ser żołty
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Zapiekankę pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C