Strona główna Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

nasturella - Przepis na: Zapiekanka ziemniaczana z grzybami offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 236
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Idealnie smakuje z maślanką, czasochłonna, ale naprawdę warto


trudność: łatwe
czas:

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami - SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 15 dkg dobrej kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 15 dkg suszonych grzybów
  • 20 dkg sera żółtego
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży tymianek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka vegety nature
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków nature
  • 1 łyżeczka sol

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami - PRZYGOTOWANIE:

Grzyby namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na kilka godzin. Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki. Wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy przez 10 minut. Ziemniaki odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do ziemniaków. Posypujemy słodką papryką, vegetą, przyprawą do ziemniaków, mieszamy wszystko i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po 20 minutach wyciągamy, mieszamy i wstawiamy na kolejne 20 minut. W między czasie kroimy cebulę w piórka oraz gotujemy grzyby (przez 20 minut). Wyciągamy zapiekankę, dodajemy cebulę, mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Po upływie 20 minut wyciagamy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wstawiamy na 15 minut. Znowu wyciągamy posypujemy startym serem, na wierzch wbijamy jajka. Widelec wkładamy w żółtko, tak aby rozlało się po zapiekance i wkładamy na 10-15 minut. Wyciągamy zapiekankę, posypujemy świeżym tymiankiem i gotowe.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zapiekanka ziemniaczana z grzybami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zapiekanki
Pieczeń w chlebie schowana Wiejska zapiekanka Zapiekana ryba pod warzywami
Zapiekanka z mięsem pod śmietanowo-serową kołderką Ziemniaki zapiekane z boczniakami Zapiekanka makaronowa z dynią i kurczakiem
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem Kalafior zapiekany pod sosem serowym Ziemniaki podsmażane z dynią i boczniakami
Zapiekanka ziemniaczana z leśnymi grzybami Pizza na mięsnym spodzie Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane