nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Idealnie smakuje z maślanką, czasochłonna, ale naprawdę warto

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 15 dkg dobrej kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 15 dkg suszonych grzybów
  • 20 dkg sera żółtego
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży tymianek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka vegety nature
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków nature
  • 1 łyżeczka sol

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na kilka godzin. Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki. Wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy przez 10 minut. Ziemniaki odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do ziemniaków. Posypujemy słodką papryką, vegetą, przyprawą do ziemniaków, mieszamy wszystko i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po 20 minutach wyciągamy, mieszamy i wstawiamy na kolejne 20 minut. W między czasie kroimy cebulę w piórka oraz gotujemy grzyby (przez 20 minut). Wyciągamy zapiekankę, dodajemy cebulę, mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Po upływie 20 minut wyciagamy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wstawiamy na 15 minut. Znowu wyciągamy posypujemy startym serem, na wierzch wbijamy jajka. Widelec wkładamy w żółtko, tak aby rozlało się po zapiekance i wkładamy na 10-15 minut. Wyciągamy zapiekankę, posypujemy świeżym tymiankiem i gotowe.
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Ziemniaki kroimy na talarki i obgotowujemy
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Ziemniaki przekładamy do naczynia, dodajemy boczek i przyprawy
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i całość mieszamy
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Zapiekanka ze ściętym jajkiem, posypana świeżym tymiankiem