Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Zapiekanka ziemniaczana z indykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe

Zapiekanka ziemniaczana z indykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z indykiem

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 cebule
  • 1/2 kg mięsa z udźca indyka
  • 2 łyżeczki przyprawy do indyka
  • 50g żółtego sera
  • 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z indykiem
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plastry. Ziemniaki układamy w naczyniu, mieszamy z listkami laurowymi i zalewamy wodą. Cebulę po obraniu i umyciu układamy na ziemniakach i posypujemy solą i pieprzem. Mięso z udźca indyka kroimy w paseczki i mieszamy z przyprawą do indyka. Układamy na cebuli. Całość przykrywamy plasterkami żółtego sera. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 2 godziny.
Zapiekanka ziemniaczana z indykiem
Na dnie naczynia układamy ziemniaki i listki
Zapiekanka ziemniaczana z indykiem
Druga warstwa zapiekanki to cebula i przyprawy
Zapiekanka ziemniaczana z indykiem
Na warzywach układamy doprawione mięso z indyka
Zapiekanka ziemniaczana z indykiem
Zapiekankę pieczemy 2 godziny w dość niskiej temperaturze