333zula

333zula

Kucharz
[Przepisów: 17]

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszna i bardzo syta zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym oraz sosem beszamelowym.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

 

  • ziemniaki
  • pieczarki
  • mięso mielone (rodzaj - według gustu)
  • cebula
  • żółty ser
  • Vegeta
  • Przyprawa do ziemniaków
  • pieprz
  • zioła: (majeranek, rozmaryn, oregano, bazylia, tymianek)
  • Kilka ząbków czosnku
  • Nie podaję proporcji składników, bo to zależy od wielkości naczynia do zapiekania!

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po wystygnięciu obieramy i kroimy w grube plasterki.
Pieczarki również kroimy na duże kawałki i dusimy na maśle.
Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, oraz dość dużo czosnku (kilka dużych ząbków). Dorzucamy majeranek, rozmaryn, oregano, bazylie, tymianek, pieprz i sól do smaku. Smażymy aż mięso rozdrobni się i zarumieni.
Ser trzemy na grubej tarce.

Sos:
W rondelku rozpuszczamy masło. W osobnym naczyniu mąkę rozpuszczamy w mleku. Masło powoli dodajemy do mleka z mąką, cały czas mieszając. W szklance żółtko rozbełtujemy z 2 łyżkami mleka i wlewamy do sosu. Dodajemy vegete, pieprz i gałkę do smaku. Nie dopuszczamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia gdy zaczyna gęstnieć.

W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym zapiekankę układamy warstwowo. Na sam dół dajemy ok. 1/3 ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków, dalej 1/2 mięsa, 1/2 pieczarek. Polewamy częścią sosu i posypujemy żółtym serem. Tak samo układamy kolejną warstwę, a na samą górę układamy ziemniaki. Zapiekankę zalewamy sosem. Tak ułożoną należy zapiekać w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 210-220 stopni. Chwilę przed wyjęciem zapiekankę należy posypać żółtym serem.
I voila, smacznego :)