Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zapiekanka ziemniaczana z Turyngii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo pożywne danie jak większość podobnych z kuchni niemieckiej

Zapiekanka ziemniaczana z Turyngii

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z Turyngii

 

  • 80 dag ziemniaków,
  • 60 dag ugotowanej kiszonej kapusty,
  • 35 dag kiełbasy (np. śląskiej)
  • 3 łyżki masła,
  • 2 średnie pomidory,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z Turyngii
Ziemniaki obrać. Gotować w osolonej wodzie przez 10 min. Ostudzić i pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić na plasterki i obsmażyć na łyżce masła. Cebulę obrać , pokroić w pólplasterki i dodać do smażącej się kiełbasy. Zeszklić. Dodać kapustę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Wymieszać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w plastry. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Układać warstwami ziemniaki, pomidory i kapustę z kiełbasą, do wyczerpania składników. Posypać tartą bułką i obłożyć kawałkami pozostałego masła. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 45 min.