msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką .

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Mój nowy sposób na drobiową wątróbkę.Posmakował całej rodzinie.Porcja na 6 osób.

Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką .

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką .

 

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1,5 kg ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków i frytek
  • tymianek
  • sól,pieprz
  • ok.20 dag małej cukinii
  • 3 duże pieczarki
  • 3 średnie cebule
  • keczup pikantny
  • majonez dekoracyjny Winiary
  • ok.25 dag gęstej,kwaśnej śmietany 18 %
  • ok.25 dag sera żółtego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • szczypiorek do posypania
  • olej i bułka tarta do naczynie , w którym będziemy zapiekać
  • 5 dag masła+2 łyżki oleju do smażenia watróbki
  • 2 łyżki oleju do smażenia pieczarek+ 1 czubata łyżeczka przyprawy Smako-myk Winiary
  • 1 szklanka mleka

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką .
Ziemniaki obrać, obgotować w osolonym wrzątku ok.15-20 minut.
Odcedzić,osączyć i ostudzić.
Wątróbkę wypłukać, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na ok.0,5 godziny.Po tym czasie osączyć, pokroić i usmażyć na maśle i oleju.Oprószyć pieprzem i tymiankiem a po usmażeniu solą.Osączyć z sosu i przestudzić.
Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry.Paprykę umyć, pokroić w kosteczkę.
Cebule posiekać.
Pieczarki poszatkować i przesmażyć ze Smako-mykiem.
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.
Wysmarować olejem naczynie żaroodporne,posypać bułką tartą.
Ziemniaki kroić w ok.1 cm plastry i układać na spodzie i bokach naczynia tak, aby na siebie zachodziły.Posypać 1/2 cebuli i obficie oprószyć przyprawą do ziemniaków i frytek.Wycisnąć na to warstewkę keczupu (ja użyłam pikantnego Kotlin).Na nim rozłożyć wątróbkę, posypać resztą cebuli, pokrojoną papryką i duszonymi pieczarkami.Cieniutko rozsmarować majonez.
Na majonezie pokroić drugą warstwę ziemniaków (identycznie, jak na spodzie) , oprószyć znów przyprawą do ziemniaków .Na ziemniakach rozłożyć plastry cukinii, tak aby na siebie zachodziły.Wierzch posmarować gęstą śmietaną i posypać obficie żółtym serem.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzejnik górny + dolny) i zapiekać ok.50 minut.
Po wyjęciu posypać np. posiekanym szczypiorkiem.
Przyprawa do ziemniaków nadaje zapiekance świetny posmak.