Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wątróbkę od czasu do czasu warto włączyć do swojej diety, można z niej zrobić niekiedy bardzo dobre i oryginalne dania.

Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową

ETAP 1:

Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości.
Jeszcze gorące obieramy, następnie studzimy i kroimy w plastry.

ETAP 2:

Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową
Pokrojoną wątróbkę i cebulę smażymy na niewielkiej ilości oleju

Wątróbkę dokładnie oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Przesmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z pokrojoną w piórka cebulą.

ETAP 3:

Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową
Do wątróbki dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy

Ogórka i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej wątróbki i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

ETAP 4:

Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową
Jajka, śmietanę i trochę soli dokładnie mieszamy

Jajka mieszamy ze śmietaną i odrobiną soli.

ETAP 5:

Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką drobiową

Formę do zapiekania smarujemy lekko tłuszczem, na dno wykładamy 3/4 pokrojonych w plastry ziemniaków, następnie wątróbkę z warzywami i na wierzch ziemniaki.

Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.