jagna

jagna

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Zapiekanka ziemniaczano - szpinakowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Zapiekanka ziemniaczano - szpinakowa doskonała na obiad i na kolację ;-)

Zapiekanka ziemniaczano - szpinakowa

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczano - szpinakowa

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczano - szpinakowa
Ziemniaki ugotować do miękkości, a następnie rozetrzeć na puree razem z mlekiem, solą i pieprzem.



Cebule posiekać drobno razem z czosnkiem. Szpinak umyć, odciąć łodygi, zostawiając tylko liście i posiekać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na plasterki.



Na patelni rozgrzać masło i poddusić na nim cebule razem z czosnkiem. Gdy już będą zrumienione, dodawać porcjami szpinak (na raz sie zapewne nie zmieści). Dusić na wolnym ogniu tak długo, aż odparuje większość wody.



W naczyniu żaroodpornym układać kolejno: szpinak, puree ziemniaczane, plasterki pomidora.



Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić do niego zapiekankę i piec około 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia Zapiekankę ziemniaczano - szpinakową posypać startym serem.



Smacznego!