Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Zapiekanki hawajskie i z salami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W PRL-u można było kupić jedynie zapiekanki z pieczarkami i cebulą. Dziś dodatków jest bez liku. Proponuję zatem zapieksy z stylu hawajskim z szynką i ananasem oraz w stylu włoskim z salami i suszonymi pomidorami.

Zapiekanki hawajskie i z salami

Składniki:

Zapiekanki hawajskie i z salami

 

  • 2 bułki paluch
  • 12 plasterków salamivz papryką lub pieprzem
  • 4 plasterki szynkikonserwowej
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 małe pieczarki
  • 2–3 plasterki ananasa z puszki
  • 15–20 dag sera żółtego
  • łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

Zapiekanki hawajskie i z salami
1. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Bułki przekrój na pół, posyp częścią sera i oregano.

2. Na dwóch połówkach rozłóż plasterki salami, plasterki pieczarek, paseczki suszonych pomidorów. Na pozostałych połówkach ułóż szynkę pokrojoną w paseczki, kawałki ananasa. Całość posypać resztą sera.

3. Bułki ułóż na blasze. Piecz w temp. 200 st. C ok. 8–10 minut.