Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zapiekanki jajeczno-warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne bułeczki świetne na kolację lub szybki obiad

Zapiekanki jajeczno-warzywne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanki jajeczno-warzywne

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanki jajeczno-warzywne
Cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię, dodać łyżkę oleju z pomidorów i przesmażyć. W międzyczasie bułki przekroić na pół i opiec w piekarniku – około 3-4 minut. Do podduszonych warzyw na patelni wbić jajka, dodać soli i pieprzu, mieszając smażyć aż uzyskamy jajecznicę, ale nadał miękką, nie do końca ściętą.Bułki wyjąc z piekarnika, posmarować masłem, nałożyć jajecznice. Wstawić na kolejne 3-4 minuty do piekarnika (180stopni). Bułki wyjąć, udekorować pokrojonymi w krążki oliwkami i od razu podawać np. z lekką sałatką
Zapiekanki jajeczno-warzywne
Cebulę paprykę i pomidory pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię dodać łyżkę oleju z pomidorów i przesmażyć
Zapiekanki jajeczno-warzywne
W międzyczasie bułki przekroić na pół i opiec w piekarniku około 3-4 minuty
Zapiekanki jajeczno-warzywne
Do podduszonych warzyw na patelni wbić jajka dodać soli i pieprzu mieszając smażyć aż uzyskamy jajecznicę ale nadał miękką nie do końca ściętą
Zapiekanki jajeczno-warzywne
Bułki wyjąc z piekarnika posmarować masłem nałożyć jajecznice Wstawić na kolejne 3-4 minuty do piekarnika