Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2674]

Zapiekanki z mozzarellą i salami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zapiekanki z bułek to dobry sposób na przygotowanie szybkiego posiłku na ciepło. Z pieczarkami, salami i mozzarellą pysznie smakują.

Zapiekanki z mozzarellą i salami

Składniki:

Zapiekanki z mozzarellą i salami

 

  • 3 bułki kajzerki
  • 1,5 kulki mozzarelli
  • 25-30 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 18 małych plasterków salami lub 6 dużych
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanki z mozzarellą i salami

ETAP 1:

Zapiekanki z mozzarellą i salami
Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na oleju.

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 2:

Zapiekanki z mozzarellą i salami
Na połówki bułek włożyć przygotowane pieczarki.

Bułki przekroić wzdłuż na połówki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć porcje pieczarek.

ETAP 3:

Zapiekanki z mozzarellą i salami
Na przygotowane bułki ułożyć po 3 plasterki wędliny.

Na każdą zapiekankę ułożyć po trzy plasterki salami.

ETAP 4:

Zapiekanki z mozzarellą i salami
Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę.

Przykryć plastrami mozzarelli, oprószyć mieloną papryką i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Zapiekać przez kilka minut.