zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zapiekanki z opieńkami i papryką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne zapiekanki z opieńkami, papryka i cebulą. Do tego ser koryciński i na koniec świeża roszponka - pycha.

Zapiekanki z opieńkami i papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanki z opieńkami i papryką

 

  • 1 bochenek chleba ( 500 g )
  • 400 g blanszowanych opieniek ( mrożone )
  • 1 cebula
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 żółtej papryki
  • 150 g naturalnego sera korycińskiego
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • roszponka
  • ketchup
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Zapiekanki z opieńkami i papryką
Opieńki po rozmrożeniu przepłukać i odsączyć na sicie a cebulę pokroić w piórka.

Na patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić grzyby i cebulę i podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby wyjąc do miseczki i na tym tłuszczu podsmażyć paprykę pokrojoną na kawałki, doprawić.

Chleb pokroić wzdłuż na kromki i ułożyć na blasze do pieczenia. Na kromkach rozłożyć grzyby a na nie paprykę. Następnie pokruszyć ser i posypać papryką. Zapiekanki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do rozpuszczenia się sera.

Gotowe zapiekanki ułożyć na talerzach, położyć na nich roszponkę i polać ketchupem.
Zapiekanki z opieńkami i papryką
na kromkach rozłożyć grzyby z cebulą i paprykę
Zapiekanki z opieńkami i papryką
potem pokruszyć ser koryciński na grzybach i papryce
Zapiekanki z opieńkami i papryką
zapiekanki zapiec i udekorowac roszponką