wroneczka

wroneczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Zapiekany bakłażan

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

soczysty bakłażan zapiekany z pieczarkami i chudym mięsem z kurczaka w sam raz na dietetyczny i zdrowy obiad

Zapiekany bakłażan Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekany bakłażan

 

  • 2 bakłażany
  • 25 dag pieczarek,
  • mała cebulka
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 15 dag sera żółtego np gouda
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany bakłażan
Bakłażany dokładnie umyć i przekroić wzdłuż. Wydrążyć środek i przełożyć go do miski. Wydrążone bakłażany lekko osolić i wyłożyć na blaszkę.Filet pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć do miski z resztkami wydrążonego bakłażana. Cebulkę posiekać i zeszklić na patelni, dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach, smażyć aż sok odparuje , dodać mięso i wydrążona część bakłażana, smażyć chwilkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i wyłożyć na wydrążone bakłażany. Posypać natką. Piec w piekarniku ok 10 minut w 180 stopniach. Następnie posypać startym żółtym serem wierzch i piec jeszcze ok 10 minut.
Zapiekany bakłażan
pieczarki ścieramy na tarce lub drobno kroimy i podsmażamy wraz z cebulką
Zapiekany bakłażan
Bakłażany kroimy w poprzek na pół, wydrążamy środek i delikatnie solimy