mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 902]

Zapiekany dorsz z pesto z bobu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pesto z bobu moja rodzina bardzo polubiła. Zakupiłam duże ilości bobu i nie miałam pomysłu na niego. Za to miałam rybę i pomysł zrodził się sam. Lekki , zdrowy i pyszny obiad.

Zapiekany dorsz z pesto z bobu

Składniki:

Zapiekany dorsz z pesto z bobu

 

  • 2 płaty dorsza ze skórą nieduże
  • 5 gałązek koperku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 cytryny
  • przyprawa do ryb

 

  • pesto z bobu
  • 500 g bobu
  • 2/3 szklanki koperku pokrojonego
  • 1 łyżka słonecznika prażonego
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanka oliwy z oliwek

 

  • pozostałe:
  • 1 marchewka duża
  • 1 łyżka startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Zapiekany dorsz z pesto z bobu

ETAP 1:

Zapiekany dorsz z pesto z bobu
dorsz w marynacie z cebulką i majerankiem

Rybę przekładam do pojemnik,a dodaję przyprawy , cebulę pokrojoną i odkładam do lodówki na noc w marynacie.

ETAP 2:

Zapiekany dorsz z pesto z bobu
bób ugotowany dodany koperek ser żółty oliwa

Bób wrzucam do wrzącej wody i gotuję około 5 minut aż będzie miękki w środku. Przelewam zimną wodą i obieram z łupinek. Przekładam do pojemnika, dodaję czosnek, ser, koper, słonecznik, oliwę, sól, pieprz i miksuję blenderem.

ETAP 3:

Zapiekany dorsz z pesto z bobu
marchewka pokrojona w plastry ugotowana al dente

Marchewkę obieram, kroję w plastry i gotuję aldente.

ETAP 4:

Zapiekany dorsz z pesto z bobu
ryba posmarowana pesto obłożona marchewką

Rybę smaruje pesto połową, układam połowę marchewki, na to kolejny płat ryby, pesto, i marchewkę.

Wstawiam na 40 minut temp 190 stopni. Przykrywam folią aluminiową, Przed końcem pieczenia posypuję serem.

Tagi:

ryba warzywa