Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Zapiekany Gyros z Serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niektórzy mówili ze lepszy niż w mieście ? - oceńcie sami.

Zapiekany  Gyros  z  Serem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekany Gyros z Serem

 

  • 1 kg. mięsa na gyros ( karkówka )
  • 2 torebki / Fix Gyros / Knorr /
  • przyprawa do gyrosu
  • 250 g. pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany ( 42% tłuszczu )
  • 200 g. sera gouda ( potarty )
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany Gyros z Serem
► Mięso pokroić w cienkie paski, dodać trochę oleju, przyprawę do gyrosa / wymieszać / i wstawić na około 2 godziny do lodówki. ► Mięso smażyć w patelni z powłoką teflonową bez dodatku oleju, ( olej w marynacie wystarcza ) do mięsa dodać w kostkę pokrojoną cebulę w plasterki pokrojone pieczarki, przecier pomidorowy i na koniec pokrojoną paprykę. Mięso nie smażyć do całkowitej miękkości. ► Torebki Fix Gyros / Knorr / rozpuścić w 100 ml. wody i domieszać śmietanę. ►Mieso przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać rozpuszczoną zawartością torebek i posypać na wierzchu potartym serem, włożyć do nagrzanego piekarnika na około 30 minut 175C / Termoobieg /.
Zapiekany  Gyros  z  Serem
Przedstawiona koncowa faza zapiekania gyrosa w piekarniku - wygląda obiecująco.
Zapiekany  Gyros  z  Serem
Mięso zalać rozpuszczoną zawartością torebek i posypać wierzch startym serem.
Zapiekany  Gyros  z  Serem
Usmażone mięso przełożyc do żaroodpornego naczynia - przygotować sos do polania.
Zapiekany  Gyros  z  Serem
Pokrojone Mięso w paski - potarkowany ser - pokrojona papryka w kostkę.